28. jun. 2009

Srce Slovenije in Limbarska gora - nova tabla

Od junija 2009 je na Limbarski gori nova turistično-informativna tabla. Na njej v dveh jezikih piše nekaj o Limbarski gori (prepis sledi ob koncu sestavka).



Glede na to, da zgornji del table krasi znak "Srce Slovenije"

sem šel pogledat na spletno stran www.srceslovenije.si, ker me je zanimalo, kaj tam piše o Limbarski gori. Nič! Priznam, da me je to presenetilo, zato sem ji napisal pismo... V prijaznem odgovoru so me prosili, da naj pošljem material, da ga bodo objavili na ustrezno mesto. Hm, a jaz? Zdelo se mi je, da je to projekt, ki ga vodijo strokovnjaki, saj na spodnjem delu table vidim napisanih 9 občin (tudi Občino Moravče), ter da je operacija delno financirana s strani Evropske Unije. Nekaj podatkov sem jim vseeno poslal.


V sredini spodnjega dela table je naveden spletni naslov www.dediscina.si, kjer pa obiskovalca preseneti le napis: "Page: www.dediscina.si." To je vse :-)

Prepričan sem, da je le vprašanje časa, ko bo pričakovana vsebina tudi na ustreznih mestih. Sprašujem se, če je projekt s konkretnimi dejanji in konceptom podprt tudi s strani Občine Moravče. Ideja "Srce Slovenije" je sicer odlična, a da bi zaživela v praksi morajo z njo dihati vsi, se z njo poistovetiti, ne pa je le predstaviti na kateri od prireditev oz. pomanjkljivo na spletnih straneh. Do tega je še dolga pot - in želim, da bo uspešna!

Na tabli pa lahko preberemo:
Limbarska gora ima že več stoletij velik sloves med romarji in drugimi pohodniki, saj nudi poleg romarske cerkve sv. Valentina čudovit razgled na vse strani neba.

Poleg božjepotne cerkve sv. Valentina je na Limbarski gori stal prvotno tudi Limbarski grad, ki naj bi dobil po Valvazorju ime po lilijah. Prvotno cerkev so sezidali okoli leta 1667. Hitro je zaslovela med romarji in postala premajhna, zato so jo že v prvi polovici 18. stoletja povečali. Gradnjo je vodil Gregor Maček iz Ljubljane, ki je dosegel s to baročno arhitekturno stvaritvijo velik uspeh.

Bogata umetnostna zakladnica na Limbarski gori je nastala v času delovanja bratovščine sv. Valentina, ko so bili tu množični romarski shodi. Ljudje še danes radi prihajajo sem, od blizu in od daleč. Sv. Valentin je bil priprošnjik zoper telesne slabosti in kužna obolenja, še posebej pa so se mu priporočali božjastni bolniki. V cerkvi lahko najdemo mnoga znamenja ljudi, ki so na priprošnjo tukajšnjih svetnikov čudežno ozdraveli.

Lopa v pročelju cerkve je dajala zavetje številnim romarjem, tukaj so bile ob velikih romarskih shodih maše, ker velika množica ni mogla v cerkev.

Utrip Limbarske gore boste najbolj začutili na enem od romarskih shodov ali ob prireditvi Pohod po nagelj na Limbarsko goro.

14. jun. 2009

TV panorama z Limbarske gore - 1997 do 2007

V kabelskem sistemu Moravče je od leta 1997 do leta 2007 na kanalu S31 delovala kamera, ki je prikazovala sliko v živo z vrha Limbarske gore. Glede na to, da je v tistem času deloval TV link za prenos TV signala z Limbarske gore v kabelski sistem Moravče, so obstajale tehnične možnosti za prenos slike in zvoka. Kamera se je celo premikala levo-desno, dodan pa je bil zvok priljubljene radijske postaje.

TV panorama z Limbarske gore je med Moravčani postala priljubljena, saj so v meglenem ali oblačnem dnevu lahko preverili, kakšno je vreme na vrhu Limbarske gore.
Zaradi sprememb v kabelskem sistemu sem leta 2007 TV panoramo ukinil, namesto tega pa sedaj deluje spletna kamera.

Spodaj si oglejte nekaj slik, ki so nastale v času delovanja TV panorame z Limbarske gore.





Spletna kamera odslej na Limbarski gori

V mesecu maju in juniju 2009 je delovala spletna kamera, ki je prikazovala pogled iz Moravč proti Limbarski gori. Zanimivo, kako različen je pogled na svet ob različnih urah in ob različnem vremenu... (da ne omenjam razpoloženja :-) Nekaj slik iz arhiva Moravče - Limbarska gora in Limbarska gora - Moravče si oglejte s klikom na navedeni povezavi.



Kamero sem 13. junija prestavil na vrh Limbarske gore, kjer bo delovala še naprej. Povezava do spletne kamere je na voljo na spletni strani www.limbarska gora.com, ali tukaj. Slika v živo se osvežuje vsako minuto. V arhiv bom občasno dodajal slike, kjer bo pogled s spletne kamere na voljo tudi "za nazaj".



Če koga zanima, kakšen tip kamere deluje na Limbarski gori navajam model: Zavio F312A.